View Sidebar

JQuery Comet Programlama

JQuery Comet Programlama

Farklı ihtiyaçlar, farklı çözümleri beraberinde getiriyor. Kullanıcılara sayfa değişmeden, sayfada olan değişiklikleri göstermek için genellikle AJAX tekniğini kullandık. AJAX’ın yetersiz kaldığı bir durumdan bahsetmek istiyorum. Diyelim ki, anlık 100 bin online ziyaretçisi olan bir sitemiz ve buna bağlı bir sayfamız olsun. Sayfadaki bazı verileri, AJAX yardımı ile 5 saniyede bir değiştirmek istedik. Bunun sonucunda her 5 saniyede bir, istemciden sunucuya istek yollanacak. 100 bin istemci olduğu için tam 100 bin istek. Çok masraflı, sunucuların baş belası bir durum. Peki bu durumu nasıl optimize edebiliriz? Bu sorunun cevabı COMET programlama tekniğidir.

Aralık 30, 201210 yorumDEVAMINI OKU
jQuery ve XML, JSON, HTML?

jQuery ve XML, JSON, HTML?

json_xml_html

jQuery Ajax işlemlerinde, server bazlı çalışan .NET, PHP gibi programlama dilleriyle beraber çalışabilir. Server bazlı çalışan programlama dilleri bize XML, JSON veya HTML dillerinde veriler üretebilirler. Peki biz bunların hangisini tercih etmeliyiz? Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok. Elimizde bulunan yapılara göre, performans ihtiyacına göre, ve en önemlisi de yapacağımız işe göre bunu belirleyebiliriz. Zaten çeşitlilik ihtiyaçlardan doğmuştur.

XML ve JSON bir programlama dilinden çok, bir yapı. HTML ile aralarındaki bu farktan dolayı aslında bu makalede XML, JSON bir boyutta, HTML başka bir boyutta incelenmeli. XML ile JSON’ı bana soracak olursanız kıyaslamaya gerek dahi yok. JSON XML’e göre çok daha yeni, esnek ve bunlar gibi avantajlara sahip. Bir kaç madde altında kıyaslama yapalım.

Aralık 23, 201212 yorumDEVAMINI OKU
jQuery ve PHP

jQuery ve PHP

Merhabalar. Bu hafta jQuery ve PHP işlemlerini inceleyeceğiz. Bana göre uygularken öğrenmek yazılım konusunda kendimizi geliştirmek için en iyi yöntem. Bu düşünceden yola çıkarak, jQuery ve PHP ikilisinin bir arada olduğu iki adet küçük uygulama geliştirdim. Bunlar:

Aralık 9, 20123 yorumDEVAMINI OKU
jQuery ve AJAX

jQuery ve AJAX

Web standartlarının gelişmesiyle birlikte yeni teknolojiler ortaya çıkıyor ve birleşiyor. Ajax ve jQuery kombinasyonu bu birleşimlerin en güzel örneklerinden biridir.

Ajax ile yeni tanıştığımız dönemlerde, Ajax denen bu yöntemi kullanmak deneyimli yazılımcılar için bile zor olabiliyordu. Basit bir form ile veri göndermek için bile, onlarca satır kod yazmak gerekiyordu. Üstüne üstlük, yazdığınız bu kodun tüm tarayıcılarda sorun şekilde çalışacağının garantisi de yoktu. Yani her tarayıcı için farklı kodlar yazmak, bunları her seferinde tüm tarayıcılar için test etmek bizler için zorunlu bir hal almıştı.

Aralık 2, 20127 yorumDEVAMINI OKU
Tasarımcılar için jQuery User Interface (jqUI)

Tasarımcılar için jQuery User Interface (jqUI)

Çok klasik bir başlangıç olacak ancak zaman gerçekten su gibi akıp geçiyor. Zamanın kıymetini bilenlerden olmak dileği ile yeni haftaya, yeni yazımla merhaba diyelim..

jQuery User Interface (jQuery UI) kullanıcı arayüzü etkileşimleri, efektleri, widget’ları ve temalar ile jQuery Java Script kütüphanesi üstüne inşa edilmiş bir yapıdır. İster yüksek etkileşimli web uygulamaları inşa ediyor olun, isterse sadece basit bir formdaki tarih alanı için tarih seçici (datepicker) kullanacak olun, jQuery UI mükemmel bir araçtır.

Kasım 24, 20122 yorumDEVAMINI OKU
jQuery ve Olaylar (Events)

jQuery ve Olaylar (Events)

Selamlar. Bu hafta bir çok programlama dilinde büyük rol oynayan events yani olaylar konusunu işleyeceğim. Kullanıcı ile iletişime geçen bir sistem yapmak istiyorsak, olaylar bize büyük fayda sağlayacaklardır. Bir kaç ufak örnek vermek istersek bunlar, bir linke, butona vs. herhangi bir DOM elemente tıklandığında kullanıcıya mesaj kutusu göstermek, form içerisinde enter gibi formu gönderme görevine sahip bir tuşa basılmasını engellemek olabilir.

Lafı daha fazla uzatmadan bu haftaki konumuza başlayalım.

Kasım 18, 201210 yorumDEVAMINI OKU