Sakız Adası – Chios (Χίος)

Sakız Adası - Hios

Şirin, tarihi dokusunu hissettiren ve siestaya bayılan keyif pezevengi güzel insanların olduğu bir yer Sakız Adası (Evet, saat öğlen 2’de birçok mekan sahibi kepenk kapatıp uykuya geçiyor). 1 sefer yetmedi, neden 2.si olmasın dedim ve bir kez daha gittim. Gittim ama biraz üzüldüm. İlk gidişimde, havada gördüğüm dumanlar meğersem yangının habercisiymiş (aşağıdaki resimlerde de görebilirsiniz). 2. gidişimde bunun burukluğunu yaşadım. Yangın adanın yeşil dokusuna çok büyük bir zarar vermiş.

Her seferimde farklı tecrübeler edindim. İlk gidişim yalnız (yalnız her zaman en iyisidir) ve günübirlik bir ziyaret oldu. İkinci gidişimde 2 kişiydik ve 1 gece konaklama fırsatımız oldu. Şunu da unutmadan ekleyeyim. Adada Türk düşmanlığı değil, Türk dostluğunu hissedince şaşırmayın. Ama şunu da söylemeden edemeyeceğim. Adanın tam ortasında Eparchiaki Odos Neas Monis-Dafnonas manastırında sergiledikleri Osmanlı zamanından kalma Sakız Katliamına ait insan kemikleri ve kafataslarının dini bir mekanda sergilenmesi hoş olmamış açıkçası. Tekrar belirtmek isterim ki yerli halkın üzerinde bu olayın izlerini görmeniz pek mümkün değil. Halk olayı çoktan aşmış. Zaten gezdiğiniz yerlerdeki yerli halka “Yasu” diyerek selam verdiğinizde, onlar da güler yüzleriyle selamınızı alacaklardır (Evet Türk olduğunuzu anlıyorlar. Keza ada ziyaretçilerinin çok büyük bir kısmı Türkler).

En baştan başlarsak, Sakız Adası’na (Chios) gitmek için pasaportunuz olmalı. Sonuçta 8 millik yani 15 kilometrelik bir mesafe olmasına rağmen yurt dışına çıkıyorsunuz. Yeşil pasaportunuz varsa vize sıkıntısı olmadığı için sırt çantanızı alıp apar topar yola koyulabilirsiniz. Dedik ama şöyle de bir durum var. Eğer pasaportunuzda K.K.T.C. damgası varsa işiniz sıkıntıya düşebilir. Yunanistan K.K.T.C.’ni tanımadığı için, pasaport memuru bu damgayı fark edecek olursa adaya giremezsiniz. Aynı durum bordo pasaport dahil tüm pasaport sahipleri için geçerli. Bordo pasaportunuz varsa kapıda vize uygulamasından faydalanacaksınız. Bu yüzden işler biraz daha karışık ve masraflı. Sakız Adası kapıda vize nasıl alınır sorusunun cevabı Ertürk Lines firmasının sitesinden edindiğim bilgiye göre şu şekilde:

Sakız Adasına gidecek olan yolcuların aşağıdaki belgeleri acentemize seyahat edecekleri tarihten en az 48 saat (2 gün) önce getirmeleri gerekmektedir.

  • İKİ (2) ADET BİOMETRİK FOTOĞRAF
  • NÜFUS CUZDANI FOTOKOPİSİ
  • PASAPORT
    • Çıkış gününden itibaren en az 3 ay geçerlilik süresi olmalı
    • En az 2 sayfası boş olmalı
    • Pasaportta K.K.T.C giriş kaşesi bulunmamalı
  • SEYEHAT BELGELERİ
    • Geliş ve Gidiş gemi biletleri tarihleri tam olarak belirtilmiş bir şekilde olmalı ( Open biletler kabul edilmez )
    • Konaklama yapılacaksa ödenmiş rezervasyon belgesi
    • Belgeleri sunulan yolcuların kesin olarak gelmeleri gerekmektedir. Belgeleri sunulan ve gelmeyen yolcuların gemi biletleri ücreti ve otel ücretleri yanacaktır.
    • Vize Ücreti 55 € (35 € Gümrükte, 20 € acentemize ödenecektir) Demişler ama Sunrise firması 15 € almaktaymış.

Yurt dışı çıkış harcı olan 15 TL’yi de masraflar arasına eklemeyi unutmayınız.

Devam edelim. Efendim adaya deniz yolu ve hava yolu ile ulaşabilirsiniz. Ama Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın hava yolunu tercih etmesi saçmalık olacaktır. O yüzden denizden yardırmaya devam. Gidiş-geliş ücreti sezonda yaklaşık 20 €. Eylül ayı gibi fiyatlar 16-18 € civarına düşüyor. Ücretler firmadan firmaya biraz değişiyor. Bildiğim kadarıyla adaya gidiş-geliş sefer düzenleyen firmalar şu şekilde: Ertürk Lines, Ege Birlik ve Sunrise (Yunan firması, 40 dakikada gidiyormuş. Normalde 50-60 dakika arası sürüyor).

Arabayla gitmek isterseniz feribot mevcut. Adada 4-5 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız, kendi arabanızla ve deponuz boş halde gitmeniz sizin avantajınıza olur. Zira yakıt orada daha ucuz. Daha kısa süre ziyaret gerçekleştirecekler için konuşuyorum. Lütfen arabanızı Çeşme liman çevresinde bir yerlere park edin ve adada sezondaki günlük ücreti yaklaşık 35 € olan araç kiralama hizmetlerinden faydalanın. Hemen Chios limanının orada araba kiralama hizmeti veren büyük firmaları bulabilirsiniz. Ben iki gün için 20 € benzin attım ve aracı aldığımdaki yakıt seviyesinden daha yukarıda olarak arabayı teslim ettim. Üzülmeye gerek yok. Firmalar büyük ya, yakıt seviyesini sistemlerine kayıt ettiler. Bir sonraki gidişimde yakıtı arabayı teslim aldığımdaki seviyesinden az getirme hakkım olacak. Bu arada arabaları gayet bakımlı ve genelde yeni model araçları bulunuyor. Eğer tek başınıza gidecekseniz (Aferin) ve A2 ehliyetiniz de varsa, yine sezon içerisinde ki ücreti yaklaşık 15 € olan 50 CC’lik motorlardan kiralayabilirsiniz. Bilginiz olması bakımından söylüyorum. Günübirlik ve yaklaşık 105 KM yol yaptığım seyahatte motora 7 €’luk yakıt attım.

Yemek konusuna çok fazla değinmeyeceğim. Kalamarın, balığın yanında yerli içki olan UZO’dan yudumlamayı (rakı ama sek içilmesi tavsiye ediliyor) yahut yunan birasından içmeyi ihmal etmeyin. 2 kişi için hesap 20 – 30 € arası gelince de “Ohh ne güzel, ucuz ucuz yedik içtik” diye sevinebilirsiniz. Üstüne üstük hoş bir tavırla ağırlandıktan sonra ikram edilen Bacardi keyfinize keyif katabilir. Kırmızı et yiyecekseniz, domuz eti konusunda çekinceleriniz varsa menüyü dikkatli incelemenizi tavsiye ederim.

Adada çok uygun koşullarla konaklama imkanı bulabilirsiniz. Biz (İki kişi) yaklaşık 40 € civarında bir ücret mukabilinde Stroubis Studios’da 1 gece kalmıştık. Şu adresten otelleri inceleyebilirsiniz.

Odak noktamız olan gezilecek yerlere gelirsek. Efendim adanın gezilecek yerleri güney tarafında. Merkez şehir olan Chios’tan aşağısı yani. İlk gittiğimde şöyle bir rota çizdim. Size kalmış ama, bu rotayı takip edecek olursanız tatmin olmuş bir halde, keyifli keyifli memleketinize geri dönebilirsiniz. Öyle bir rota ki aynı gün içerisinde hem denize girdim, hem yemeğimi yedim, hem de gezdim. Tabi hepsi tadında oldu.

Mekanlar hakkında bilgi vererek spoiler vermiş olmak istemiyorum. Çok isterseniz bir zahmet “Googlelayın”. Siz bu rotayı 2 güne ayırarak mekanlarda geçirdiğiniz süreyi arttırabilirsiniz. Çokta güzel oldu, çokta iyi oldu: Chios » Pirgi » Mesta » Lithi » Avgonima » Anavatos » Eparchiaki Odos Neas Monis-Dafnonas (Manastır) » Chios

chios_roadmap

Aktaracaklarım ve aklıma gelenler bu şekilde. Her zamanki gibi çektiğim resimleri aşağıda bulabilirsiniz. Sanırım resimler biraz eksik kalmış bu sefer. Elime geçtiğinde diğer resimleri de ekleyeceğim. Sürçü lisan ettiysek affola (Sonunda bir yerde kullanabildim!). [nggallery id=4]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir