İnterrail Nedir? Ne Değildir?

InterRail hakkında bir çok kaynak bulabilirsiniz. Ancak bu kaynakların bir kısmı çok karışık, bir kısmı yabancı, bir kısmınında anlatım tarzı çok kötü. Yani cümleyi anlamak için yırtınmak gerekiyor :). Araştırma sürecinde benim yaşadığım zorlukları başkalarınında yaşamaması için olabildiğince açık ve temiz bir şekilde, soru-cevap tarzında, kendi bildiklerimi elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım. Sizlerin de soruları/yanıtları olursa yorum bırakmanız yeterli, yardımcı olmaya çalışacağım.

Son bir not: Yazdıklarımın daha iyi anlaşılması bakımından tüm yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Aradığınız bir sorunun cevabı, başka bir sorudaki bilgiyle ilintili olabilir.

1-) InterRail nedir?

InterRail normalde Avrupa’ da çok pahalı olan tren biletlerinin, biz gezginler için makul hale getirildiği, farklı ülkelerdeki kurum ve kuruşların bir araya gelerek oluşturduğu, gerek tek bir ülkede gerek ülkeler arası tek biletle günlerce ve çok daha ucuza seyahat etmemizi sağlayan bir pass(geçiş) biletidir. Gittiğiniz ülkelerde bazı hostellerde, feribot, otobüs vb. konularda %20 civarında indirim de sağlıyor ne güzel değil mi? 🙂

Ücretlendirme:

Genç Tur’ un hazırlamış olduğu, her yerde aynı olan InterRail ücret tablosu: https://depom.genctur.com.tr/dosyalar/ir/ltr/IRFiyat.jpg

Global Pass ve One Country Pass olmak üzere InterRail aşağıdaki ülkelerde geçerlidir:
Almanya,Avusturya,Belçika,Bosna-Hersek,Bulgaristan,Çek Cumhuriyeti,Danimarka,Finlandiya,Fransa,Hırvatistan,Hollanda,İngiltere,İrlanda Cumhuriyeti,İspanya,İsveç,İsviçre,İtalya,Karadağ,Lüksemburg,Macaristan,Makedonya Cumhuriyeti,Norveç,Polonya,Portekiz,Romanya,Sırbistan,Slovakya,Slovenya,Türkiye,Yunanistan

 

2-) InterRail Global Pass ve One Country Pass nedir?

Şimdi efendim, “InterRail Global Pass” bileti sayesinde tek bir bilet ile belirlediğiniz günler arasında ülkeler arası dolaşabiliyorsunuz. “InterRail One Country Pass (Tek ülke)” bileti ise adında da anlaşılacağı gibi, aldığınız bilet tek ülkede geçerli. Yine belirlediğiniz günler arasında o ülke içinde istediğiniz gibi trenleri kullanabiliyorsunuz. Bu kadar basit :).

 

2.a-) InterRail Global Pass Hakkında

Global pass kendi içinde normal ve flexi olmak üzere 2 kısma ayrılır. Flexi hakkında detaylı bilgi için 3. soruya bakabilirsiniz. Normal olarak Global Pass bileti:

  • Sürekli geçerli 15 gün
  • Sürekli geçerli 22 gün
  • Sürekli geçerli 1 ay

Olmak üzere 3 periyota ayrılır. Bu periyotlar dahilinde istediğiniz kadar, istediğiniz zaman trene binmekte özgürsünüz. Bu biletler doğal olarak flexilere göre biraz daha pahalıdırlar.

 

2.b-) InterRail One Country Pass Hakkında

Bu bilet türümüz ise sadece tek ülke içerisinde geçerlidir. Ben sadece 1 ülkeye gidip o ülke içinde gezmek istiyorum diyorsanız:

  • 1 ay içerisinde 3 gün (Flexi)
  • 1 ay içerisinde 4 gün (Flexi)
  • 1 ay içerisinde 6 gün (Flexi)
  • 1 ay içerisinde 8 gün (Flexi)

Olmak üzere 4 periyotta seçenekler bulabilirsiniz.

 

2.b.1-) One Country Pass (Tek ülke) biletleri ücret tablosunda neden gruplar halinde gösteriliyor?

Yanıtı çok basit, ortak noktaları var. Nedir bu ortak nokta? “Ücret”. Efendim bu tabloda yer alan ülkelerin seyahat, ulaşım vb. bakımdan hiç bir ortak yanı yoktur. Bunların o ülke içinde geçerli olan InterRail bilet ücretleri aynı olduğu için, ücret tablosunda grup halinde gösterilirler.

 

3-) Flexi sistemi nedir? Ne faydası vardır?

Eğer çok fazla seyahat etmiyorsanız,

“Kardeşim ben gittiğim yeri iyice gezerim, en uç noktaları keşfetmek isterim, öyle 1 gün kalıp başka şehre geçmek bana göre değil, işte bir sürü ülke/şehir gezmekte istemiyorum ama çokta param yok ya da ne bileyim offf pfff..”

diyorsanız flexi sistem tam size göre. Neden mi?

10 gün içerisinde 5 gün ( Flexi ) => InterRail biletinizin geçerlilik peryodu, yani sizin belirlediğiniz başlangıç-bitişi tarihleri arası en fazla 10 gün olabilir ve bu 10 gün içerisinde en fazla 5 gün boyunca seyahat edebilirsiniz demektir.

22 gün içerisinde 10 gün ( Flexi ) => InterRail biletinizin geçerlilik peryodu, yani sizin belirlediğiniz başlangıç-bitişi tarihleri arası en fazla 22 gün olabilir ve bu 22 gün içerisinde en fazla 10 gün boyunca seyahat edebilirsiniz demektir.

Bu saymış olduğum 2 adet flexi geçiş sistemi Global Pass için geçerlidir. Tek ülke pass (One Country Pass) ise zaten kendi içinde komple flexidir.

 

4-) InterRail biletini nerelerden alabilirim? Ücretleri her yerde aynı mı?

Eğer InterRail biletinizi yurt dışından başlatacak iseniz (uçakla o ülkeye gidip oradan seyahatinize başlamaktan söz ediyorum), gittiğiniz ülkede alabilirsiniz. Daha genel konuşmak gerekirse InterRail sisteminin geçerli olduğu her ülkede, Türkiye’ de TCDD nın tüm şubelerinden, GençTur vb. tur şirketlerinden alabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan pasaport ve bir miktar para.

Tur şirketlerinin şöyle bir avantajı var, kredi kartına taksit yapabiliyorlar, yani

Borca girip seyahate çıkmak benim için sorun değil..

diyorsanız tur şirketlerinin böyle bir avantajı var, ancak şunu hatırlatmakta fayda var. Taksit olayına girdiğiniz zaman işin içine bankalar gireceği için bilet ücreti bankanın alacağı komisyondan dolayı daha pahalıya gelecektir. Bunun dışında her ülkede bilet ücretleri sabit ve aynıdır.

Önemli sonradan farkedilmiş ek bilgi: Bakın Genç Tur’ un sitesinde ne yazıyor.

Genç Tur, ücret farkı almadan kredi kartı ile tek çekim ya da bazı banka kartlarına vade farksız taksit olanağı sunmaktadır.

 

5-) InterRail biletinin haricinde ekstra ücret ödeyecek miyim? Bilet hangi trenlerde geçerli?

InterRail bileti Avrupa II. sınıf trenlerinde seyahat edildiği sürece ki bu trenler Türkiye’ deki Mavi tren ayarındadırlar. (aldığınız biletin II. Mevki bilet olduğunu varsayıyorum) ekstra bir ücreti yoktur. Ancak bazı durumlarda hızlı tren, I. Mevki vb. kullanmanız gerekecektir. Bu gibi trenlerde rezervasyon ücreti olarak genelde ufak olan (EuroStar Treni hariç – İngiltere-Fransa) ücretlerdir. Bunlara supplement diyoruz. 10-15€ gibi rakamlar ödemeniz gerekebilir.

Hangi trene ne kadar supplement ödemeliyim konusuna buradan ulaşabilirsiniz?

 

InterRail hakkında detaylı ve en doğruyu bilgiyi, InterRail sisteminin kurumsal sitesi olan  interrailnet.com dan alabilirsiniz. Buradaki bilgilerde hata olabilir, hatasız kul olmaz. Herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum ona göre.

InterRail biletinin avantajları nelerdir konusunu ele aldığım bir sonraki yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir